Ik had hem al een paar keer bíjna gekocht, maar ik had me steeds weten in te houden; vanwege plaatsgebrek kan ik nu eenmaal niet alles kopen wat ik maar wil. Gisteren ging ik dan toch voor de bijl en er verdweeneen Monvillea spegazzinii ‘Cristata’ in mijn boodschappenmandje.
Monvillea spegazzinii heette oorspronkelijk Cereus spegazzinii en wordt door botanici sinds een aantal jaar wederom zo genoemd. Omdat hij in de handel is onder de naam Monvillea houd ik die hier toch aan.
Monvillea spegazzinii is inheems in het midden van Zuid-Amerika: Bolivia, Brazilië, Paraguay en Argentinië. Hij vormt vele dunne stengels die bij twee meter lengte maar anderhalve centimeter dik zijn. Die blijven uiteraard niet rechtop staan, ze buigen over en liggen soms zelfs helemaal op de grond.
Die groeiwijze is in de woonkamer natuurlijk helemaal niet handig. Je zult de plant dan moeten opbinden, maar dat ziet er ook niet fraai uit. Misschien is hij door regelmatig snoeien in toom te houden. Toch is deze cactus de moeite waard, want de stengels zijn prachtig blauw-groen gemarmerd en de crèmewitte bloemen kunnen een doorsnede van wel 9 cm bereiken. Ze zijn alleen ’s nachts open; Monvillea spegazzinii is een van de zogenaamde ‘nachtbloeiende cereussen’.

De plant die ik kocht heeft echter niet de gewone groeiwijze, maar is een cristaatvorm. Dit is een vergroeiing waarbij de stengels in de breedte gaan groeien zodat er bizarre hanenkam- of koraalachtige vormen ontstaan. Deze mutatie is een stuk compacter dan de slungelige natuurvorm. Hij heeft wel de neiging af en toe gewone scheuten te produceren. Ik heb er een afgesneden en apart opgepot omdat ik ook graag de natuurlijke groeiwijze wil zien.

Ik kan nog niet uit eigen ervaring spreken, maar volgens de literatuur zou de verzorging van Monvillea spegazzinii geen probleem mogen zijn. Deze cactus groeit in de natuur in en rond bossen en neemt dus genoegen met een plekje in de halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatend grondmengsel (cactusaarde) en geef in de zomer rijkelijk water, dan groeit hij behoorlijk snel. Bloeien doet hij vanaf een lengte van 1 m. Hij overwintert het liefst niet te koud bij minimaal 10 °C.
Geef een reactie