
Als je tegenwoordig ‘pilea’ zegt, denken veel mensen meteen aan de pannenkoekplant, Pilea peperomioides. Maar dat is nog niet erg lang zo. De pannenkoekplant is pas kort geleden populair geworden, terwijl een aantal andere pilea’s al vele jaren tot het standaardassortiment van kamerplanten behoren. Ik laat er hier een paar de revue passeren.
Deze pilea’s zien er heel anders uit dan de pannenkoekplant. Sommige doen met hun sterk gevlekte en gebobbelde blad meer denken aan siernetels (Coleus), hoewel ze daar geen familie van zijn. Andere hebben wat minder uitbundige bladeren, maar groeien kruipend of hangend.
Deze soorten heten in het Nederlands kanonplantjes. Sommige soorten schieten met kracht hun stuifmeel of zaad door de kamer, net als de bekende ‘bommenwerper’ (Euphorbia leuconeura).
Helaas zijn de kanonplantjes niet zo makkelijk te verzorgen als de pannenkoekplant, maar sommige zijn zo mooi dat het best de moeite waard is ze eens te proberen. Het is vooral de lage luchtvochtigheid in huis die ze parten speelt. Sproeien gaat ook niet, want dat schijnt vlekken te geven. Ik heb ze jaren in een terrariumpje gekweekt en dat gaat prima.
Verdere verzorging: veel licht, maar geen volle zon. Niet late uitdrogen, maar ook niet kletsnat houden. Gemakkelijk te stekken door steeltjes in vochtige aarde te steken.
Nu een paar foto’s van pilea-soorten die in Nederland makkelijk te krijgen zijn. Je vindt ze in het tuincentrum vaak bij de miniplantjes.
Pilea cadierei
Ook bekend als de aluminiumplant.

Pilea depressa
Niet de ‘depressieve’, maar de ‘neergebogen’ pilea: een hangplant.

Pilea ‘Ellen’
Een kweekvorm van Pilea spruceana?

Pilea ‘Glauca’
De ‘blauwe’ pilea. Bekend als Pilea glauca en Pilea glaucophylla, maar beide namen schijnen niet juist te zijn. Wat het wel is weet ik niet.

Pilea involucrata
Ook bekend als de vriendschapsplant.

Pilea ‘Norfolk’
Een kweekvorm van Pilea spruceana.

Pilea ‘Silver Tree’
En weer een kweekvorm van Pilea spruceana.

Geef een reactie