
Ooit maakte ik een terrariumpje met alleen maar planten die géén groene bladeren hebben: paars fluweelblad, rode fittonia’s, roze cryptanthussen en nog zo wat. Het werd een nogal hysterisch geheel, dus ik heb er snel toch maar wat groen bij gezet. Maar planten met bont gekleurd blad blijven me trekken. Daarom dit overzicht van 27 kamerplanten met kleurige bladeren.
Ontbreekt er nog een? Laat een reactie achter!
Fluweelblad
Gynura aurantiaca
De donkergroene bladeren en stengels van deze plant zijn bezet met knalpaarse, fluweelzachte haartjes. De kleur, die zich het beste ontwikkelt in de volle zon, combineert mooi met de gele bloempjes, die helaas niet erg aangenaam ruiken.

Geluksplant
Cordyline fruticosa
Cordylines kunnen erg op dracaena’s lijken, maar hebben veel meer variatie in bladkleur. Er bestaan honderden bontgekleurde rassen, zoals de afgebeelde Cordyline fruticosa ‘Firebrand’ met zijn rozerode zwaardvormige bladeren.

Aluminiumplant
Pilea cadierei
Het zilverkleurige, glimmende blad van de aluminiumplant lijkt op geklopt metaal. Er bestaan meer pilea’s met mooi gekleurd blad.

Bladbegonia
Begonia rex
Een evergreen onder de kamerplanten, maar dan rood, roze, paars of grijs in plaats van groen. Het veelkleurige blad heeft vaak mooie patroontjes of stippeltjes. Er bestaan talloze varianten. Heel leuk is het ras ‘Escargot’ met grijsgroene, slakkenhuisachtig gedraaide bladeren.

Siernetel
Plectranthus scutellarioides
Beter bekend als Coleus, maar officieel hoort de siernetel tegenwoordig bij het geslacht Plectranthus. Deze gemakkelijk uit zaad op te kweken planten zijn er in alle mogelijke kleuren in eindeloos veel combinaties en patronen.

Croton
Codiaeum variegatum
Een klassieker onder de kamerplanten die nooit uit de mode raakt. Terecht, want met zijn geel-oranje-rood-groene blad blijft de croton onovertroffen. Bij het spectaculaire ras ‘Mrs Iceton’ zijn sommige bladeren bijna helemaal geel en sommige bijna helemaal rood – aan dezelfde plant.

Barbadoskruisbes
Pereskia aculeata ‘Godseffiana’
Je zou het niet zeggen, maar de barbadoskruisbes is een cactus! De gewone vorm van deze struik heeft saaie groene bladeren, maar die van het ras ‘Godseffiana’ zijn het hele jaar door in herfstkleuren getooid. Een ten onrechte vergeten plant uit grootmoeders tijd.
Zwartkop
Aeonium arboreum ‘Zwartkop’
Ook wel bekend als ‘Schwarzkopf’, maar dit is toch echt een Nederlands kweekproduct. Het blad van deze vetplant is heel donker bordeauxrood en kleurt bij voldoende licht zelfs bijna zwart.

Mozaïekplant
Fittonia albivensis
Beter bekend als Fittonia verschaffeltii. Het blad van deze leuke plantjes lijkt inderdaad op een mozaïek: het bladgroen wordt door de dikke witte, roze of rode nerven in vakjes verdeeld. Heel mooi zijn de geel met rode Fittonia ‘Skeleton’ en de donkerbladige Fittonia ‘Mistral’.

Polkadotplant
Hypoëstes phyllostachya
De polkadotplant lijkt nogal op de mozaïekplant, maar bij deze soort zijn niet de nerven gekleurd, maar de bladeren zelf. Net als de fittonia is de hypoëstes er in het rood, roze en wit.

Afrikaanse melkboom
Euphorbia lactea ‘White Ghost’
De gewone vorm van deze euforbia heeft groene, cactusachtige stammen met een vrij vage witte streep. Bij de zeer opvallende mutatie ‘White Ghost’ zijn de stammen bijna helemaal melkwit, wat de plant inderdaad een spookachtig aanzien geeft. Er kunnen ook nog kleine rode blaadjes aan komen. Een andere kleurige euforbiasoort is de rode Euphorbia trigona ‘Rubra’.
Zebratradescantia
Tradescantia zebrina
De ouderwetse Nederlandse naam vaderplant geeft aan hoe makkelijk deze plant is: ‘zelfs Vader kan ervoor zorgen’. Het blad van de zebratradescantia is bij voldoende licht diep paars met grijze strepen. Behalve deze soort is ook de vierkleurige Tradescantia ‘Quadricolor’ erg fraai.

Aardster
Cryptanthus
Anders dan de meeste bromelia’s groeien cryptanthussen niet in bomen, maar gewoon op de grond. Het blad heeft de meest fantastische kleuren, van knalroze tot grijs en zelfs – heel uitzonderlijk – bruin. Op de foto Cryptanthus bivittatus.
Pauwenplant
Calathea
In het blad van calathea’s overwegen grijs- en groentinten, maar de opvallende tekening maakt het toch spannend. Calathea roseopicta ‘Dottie’ is donkerrood met roze. De eeuwige vlam (Calathea crocata) combineert roodachtig blad met geel-oranje bloemen. Afgebeeld is een van de vele vormen van Calathea roseopicta.
Dikblad
Crassula pellucida subsp. marginalis ‘Variegata’
Je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat dit Zuid-Afrikaanse hangplantje familie is van de uit de kluiten gewassen geldboom (Crassula ovata). Deze dwergcrassula met zijn donkerpaars met roze blaadjes doet veel meer denken aan de roze vorm van de schildpadplant (Callisia repens ‘Rosato’). Nóg kleiner is de variant Crassula ‘Petite Bicolor’, die meestal wordt verkocht onder de foutieve naam Sedum ‘Little Missy’.

Dieffenbachia
Dieffenbachia seguine
Het blad van dieffenbachia’s heeft een prachtige witte of gele tekening. Bij de afgebeelde Dieffenbachia seguine is het zelfs bijna helemaal wit.
Geluksklaver
Oxalis triangularis
Waarom hij geluksklaver heet weet ik niet, want deze Braziliaanse klaverzuringsoort lijkt toch echt op een klavertje-drie en niet op een klavertje-vier. Bovendien is hij niet eens verwant aan echte klaver. Hoe dan ook, dit aardige plantje heeft mooi paars blad dat goed kleurt bij de roze bloempjes.

Pandaplant
Kalanchoë tomentosa
Op een panda lijkt hij niet echt, maar met zijn wit-bruine donsvacht is de pandaplant wel een van de meest knuffelbare kamerplanten.

Tiengebodenplant
Maranta leuconeura
Maranta’s lijken nogal op calathea’s, waar ze inderdaad aan verwant zijn. Leuconeura betekent ‘witnerf’, maar bij de afgebeelde ‘Fascinator’ zijn de nerven roze. De naam ‘tiengebodenplant’ slaat op de tien zwarte vlekken die sommige vormen van deze soort op het blad hebben.

Maancactus
Gymnocalycium mihanovichii ‘Hibotan’
Deze gemuteerde bolcactusjes zien door een gebrek aan bladgroen fel rood, oranje, roze of geel. De meeste blijven alleen in leven als ze zijn geënt op een groene onderstam.

Rattenstaart
Peperomia caperata ‘Emerald Ripple’
De misschien niet zo aantrekkelijke naam rattenstaart slaat op de grappige bloemsteeltjes, maar Peperomia caperata ‘Emerald Ripple’ wordt natuurlijk vooral gekweekt vanwege het gerimpelde bordeauxrode blad.

Goudrank
Epipremnum pinnatum ‘Neon Pothos’
De meeste epipremnums (ook bekend als scindapsus of pothos) hebben groen blad met gele of witte vlekken. Bij deze ‘Neon Pothos’ kleurt het – bij voldoende licht – helemaal geel.

Zamioculcas
Zamioculcas zamiifolia ‘Raven’
De zamioculcas heeft sinds de jaren 90 pijlsnel naam gemaakt als onverwoestbare kamerplant. Het in 2017 geïntroduceerde ras ‘Raven’ heeft spectaculair zwart blad. Of deze variant even sterk is als de gewone groene vorm weet ik niet.

Kruipend kruiskruid
Senecio serpens
Het enorme plantengeslacht Senecio (kruiskruid) telt verschillende soorten met wit berijpt of behaard blad. In de tuin zie je vaak het winterharde zilverblad (Senecio cineraria), maar er zijn ook soorten die liever in de kamer staan, zoals Senecio candicans ‘Angel Wings’, Senecio ficoides ‘Aquarine Mount Everest’ en de hier afgebeelde Senecio serpens. In het Engels worden de laatste twee soorten ‘blue chalk sticks’ (blauwe krijtjes) genoemd. Het lijkt inderdaad alsof er een wit krijtlaagje op het dikke, blauwe blad zit.

Jellybean
Sedum rubrotinctum
De ronde blaadjes van dit Mexicaanse vetplantje doen denken aan jellybean-snoepjes. In de volle zon kleuren ze prachtig oranje-rood. Een andere mooie soort is de grijsgroene Sedum burrito.

Fireball
Neoregelia ‘Fireball’
Deze Braziliaanse bromelia kleurt in de volle zon prachtig diep rood. De bonte vorm Neoregelia ‘Donger’ heeft ook nog eens witte of roze randen aan het blad.

Parel van Neurenberg
Echeveria ‘Perle von Nürnberg’
Echeveria’s zijn er in vele kleuren, zoals de rode ‘Magic Red’, de grijze pulidonis en de bijna zwarte ‘Black Prince’, maar de beroemdste is wel de kruising Echeveria ‘Perle von Nürnberg’ met een metaalachtige gloed over het blauw-rode blad. Een soort die er nogal op lijkt is de metaalecheveria (Echeveria gibbiflora ‘Metallica’).

Ik dacht nog aan de saxifraga stolonifera ofwel de moederplant.
Dat is inderdaad een goede. Leuk plantje 🙂
You know I do!
Uiteraard!
Een dingetje: ik wist niet dat sedum rubrotinctum ook jellybean genoemd wordt. Meestal is dat de sedum pachyphyllum die ik er persoonlijk ook meer op vind lijken.
Ze lijken erg op elkaar. Sedum rubrotinctum is mogelijk een kruising tussen Sedum pachyphyllum en Sedum stahlii. Welke meer op jellybeans lijkt durf ik niet te zeggen 😉 Ze worden in ieder geval allebei zo genoemd.
De Rubrotinctum heeft kleinere beans dan de pachyphyllum. Maar ze zijn beide mooi.