
Erg vriendelijk is de naam van de schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii) niet, maar toepasselijk is hij wel. Menigeen zou zijn schoonmoeder weleens willen neerzetten op deze cactus, die er in volwassen toestand uitziet als een met vlijmscherpe doornen bezette poef.
De schoonmoedersstoel, een van de meest gekweekte cactussen, is in het wild zo goed als uitgestorven. Het natuurlijke leefgebied van deze soort bij Zimapán in Centraal-Mexico staat sinds de bouw van een stuwdam begin jaren 90 bijna helemaal onderwater. Op de steile oevers van het Zimapánmeer zijn nog een paar van deze majestueuze cactussen bewaard gebleven.
Gelukkig is de schoonmoedersstoel gemakkelijk te kweken. Écht uitsterven zal de soort niet zo snel.
Beschrijving
De schoonmoedersstoel behoort tot het geslacht van de egelcactussen (Echinocactus) en kan een doorsnede van maar liefst 1,30 m bereiken, al gaan daar wel wat jaartjes overheen. Een plant op de vensterbank zwelt echt niet binnen een paar jaar op tot formaat skippybal.
Bij lichtgebrek, wat in de kamer nogal eens voorkomt, groeit deze bolcactus vaak wat langgerekt uit en krijgt hij meer een ovaalvorm.
De grote gele doornen zijn even onaangenaam als ze eruitzien: vlijmscherp en keihard. Dit is geen cactus om zonder handschoenen aan te pakken.

Er zijn verschillende cultivars (kweekvormen) in omloop met een afwijkende bedoorning. Echinocactus grusonii ‘Albispinus’ heeft, zoals de Latijnse naam al zegt, geen gele, maar witte doornen. Bij ‘Intermedius’ zijn ze korter dan bij de gewone vorm, bij ‘Brevispinus’ nog korter en bij ‘Setispinus’ dunner. Echinocactus grusonii ‘Krauskopf’, ook ‘Curvispinus’ genoemd, heeft sterk gekromde doornen en lijkt inderdaad op een kroeskop. Foto’s van deze vormen kun je zien bij Cactus Art.
De schoonmoedersstoel kan gaan bloeien met aardige gele bloemen die het geheel een wat vriendelijker aangezicht geven. In ons land zal de plant echter niet snel tot bloei komen.

Verzorging
De schoonmoedersstoel heeft alle zon nodig die je hem kunt geven. In de zomer kan hij heel goed buiten staan, maar laat hem eerst in de halfschaduw even wennen aan het felle licht. In periodes met veel regen is het beter hem onder een afdakje te zetten, vooral als de temperatuur ook nog eens laag is.
De plant groeit goed in cactusaarde en mag in het groeiseizoen bij elke gietbeurt wat cactusvoeding. Wat het gieten betreft geldt hetzelfde als bij de meeste cactussen: áls je water geeft, doe het dan goed. Zorg dat de aarde zich helemaal vol kan zuigen en geef pas weer water als de plant volledig droog staat.
’s Winters is er in ons land niet genoeg daglicht om een gezonde groei mogelijk te maken. Breng de schoonmoedersstoel daarom in winterslaap door hem koel te zetten (bij voorkeur tussen de 10 en 15 graden) en bijna helemaal droog te houden.
Vermeerdering
De schoonmoedersstoel vormt meestal geen zijscheuten en bloeit ook zelden. Het is dus doorgaans niet mogelijk je eigen plant te vermeerderen. Of je zou de kop eraf moeten snijden om hem te dwingen zijscheuten aan te maken…
Zaad is echter goed verkrijgbaar en ontkiemt gemakkelijk bij een graad of 25. Gebruik een goed doorlatend substraat en leg de zaden óp de aarde, begraaf ze niet. Maak de aarde goed vochtig en zorg voor een hoge luchtvochtigheid met doorzichtig plastic of iets dergelijks.
Geef een reactie